TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Kadir Süzme, yaptığı yazılı açıklamada şunlara yer verdi;
“Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 31 Ocak 2024 tarih ve 32446 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yapılan düzenlemeyle, bu tarihten itibaren tüketiciyi yanıltıcı şekilde limon suyu izlenimi veren; limon aromalı sos, limon sosu, limonlu sos ve benzeri isimlerle limon suyu benzeri ürünler yurt içinde piyasaya arz edilemeyecek, hiçbir şekilde üretimi yapılmayacak. Ancak, bu tarihten önce üretilmiş olan söz konusu ürünler, 31 Aralık 2024 tarihine kadar satışı devam edebilecek. 31 Aralık 2024 tarihinden sonra kesinlikle piyasaya sunulmayacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu kararıyla birlikte, uluslararası ve ulusal düzeyde yapılan çalışmaların sonuçları da göz önünde bulundurulmuş ve limon sosu gibi ürünlerin piyasaya arzıyla ilgili kısıtlamalar getirilmiştir.Bu kararın temelini oluşturan faktörler, sağlık endişeleriyle ilgili!
Limon sosu veya benzeri isimlerle adlandırılan bu ürünler genellikle yemeklere ekstra lezzet katmak veya salataları tatlandırmak amacıyla kullanılmaktadır. Başta salatalar olmak üzere birçok yemeğin içerisinde kullanılmakta olan limon yerine; gerek kolay ulaşılabilir olması, gerekse de hesaplı olmasından dolayı alternatif olarak kullanılan limon sosu, içerisinde bulunan renklendirici ve asitlik düzenleyici nedeniyle bilhassa çocuklar üzerinde ciddi zararlar oluşturmaktadır. Özellikle bu renklendiricilere alerjisi olan kişilerde olumsuz etkiler yaratmakta, bağışıklık sisteminde önemli tahribatlar yapabilmektedir. Üretiminde glikoz kullanılmışsa, bu durumda şeker hastaları için de risk teşkil etmektedir. Bunun yerine, limondan elde edilmiş limon suyunun kullanılması sağlık açısından oldukça önem arz etmektedir. Limonun içerisinde, bizleri hastalıklara karşı koruyan yüksek miktarda C vitamini bulunmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, limon kesilip sıkıldıktan sonra derhal tüketilmesi gerektiğidir. Çünkü yapısında bulunan C vitamininin uçuculuğu fazladır. Bu nedenle tüketileceği kadar sıkılması gerekmektedir.”