ETSO geçtiğimiz meclis toplantısında 7.5 lira olan 210 gram ekmeğin 10 lir olmasına karar verdi. EDESOB ise zamla ilgili olarak fırıncılardan gelen talebi ret etmişti.
EDESOB Başkanı Kemal Cingöz, gazetemize yaptığı açıklamada ETSO’nun verdiği ekmek fiyatı sonrası kafalarının karıştığını bildirdi. ETSO’nun verdiği fiyatla Türkiye’nin en en yüksek ekmek fiyatının Edirne’de olduğunu dile getiren Cingöz, Türkiye’de ortalama ekmek fiyatının 210 gram 8 lira, 250 gram 10 lira olarak belirlendiğini hatırlattı.
Aynı iş sektöründe bir ilde iki fiyatın olmasının doğru olmayacağını dile getiren Cingöz, şunları söyledi:
“ETSO 210 gram ekmek için 10 lira fiyat verdi. O onların kararıdır. Ben onların kararını yorumlama pozisyonda da değilim. Öyle bir hadsizlikte zaten yapmam. Lakin bize gelen talep 200 gram 10 TL idi. Biz bunu reddettik. 10 gramla çok da önemli değil. Türkiye genelindeki fiyatlarla örtüşmediği için reddettik. Hep şunu söylemişimdir. Eğer ki Türkiye’de öyle bir fiyat varsa hiç sıkıntı yok. Biz hemen yönetim kurulunu toplayıp karar alıp gerekli süreci başlatırız. Ama şimdi nasıl bir yol haritası izleyeceğiz orada da hala kafam karışık. Versen fiyatı yüksek. Vermesen bir tarafta bir şehirde iki fiyat olmaz. Yönetimde oturup tartışacağız. Ona göre bir yol haritası belirleyeceğiz.
Fiyat verirken ben bize benzer illerde ne? Ben ona bakarım. Şimdi Tekirdağ’da nedir? Çanakkale’de nedir? Kırklareli’nde, İzmir’de, Bursa’da, Aydın’da, Antalya’da nedir? Beni ilgilendiren bu illerin fiyatları. Buralarda böyle fiyatlar yok. Şu an ekmeğin en yüksek fiyatını ben size söyleyeyim. 250 gram 10 TL, 200 gram 8 TL. Türkiye genelindeki oturmuş fiyatlar bu. Seçimden sonra zamla ilgili bir beklenti var, bekleyip görelim. Türkiye genelinde nasıl fiyatlar oluşacak biz de ona göre tereddütsüz veririz. Ama şimdi bir şehirde iki fiyat da olmaz. Ne yapacağız? Yönetimle tartışacağız. Bu işi sonuç itibariyle ben tek başıma da karar verecek konumda değilim. Yönetim gelir, bana rağmen yönetim başka bir karar da alabilir. Sonuçta burası da demokratik bir kitle örgütü.
“FİYAT KARARI VERSEKTE KANUNEN BAKANLIĞA GÖNDERİLECEK BU DA 1 AYLIK SÜREÇ”
Başkan Cingöz, kendilerinin zam kararı alması halinde de kararın bakanlık onayı gerektirdiğini vurgulayarak. “Biz bir zam kararı alsak da bakanlığa gidecek. Şimdi bakanlıkta yeni yönetmelikte bir değişiklik de yapıldı. Ama ben Fırıncılar Federasyonu’yla görüştüm. Federasyon bakanlıkla görüşmüş. Fırıncılar Federasyonu Başkanı, bana ikinciye gönderme işleminin ortadan kalktığını ifade etti. Yönetmelikte diyor ki fiyatı gönderdiniz, bakanlıktan ret geldi. Tekrar komisyonları toplamamaksızın bakanlığa ikinciye gönderebilirsiniz. Bu da iki aylık bir süreç gibi bir zaman. Ama o ikinciye göndermeye gerek yok dedi biz görüştük. Kanunda öyle diyor zaten. Bakanlığa teklifi sunduktan sonra bir ay içerisinde fiyatı birlikler verebilir.” Dedi.