Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yazoğlu, ulusal kahramanları tuvale yansıttı

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin unutulmaz ağalarından altın kemerli Alper Yazoğlu, Kurtuluş Savaşı başta olmak üzere ulusun bağımsızlığı için canlarını feda eden kahramanların resimlerini akrilik boyayla tablolara işleyerek ölümsüzleştirdi.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin

 

 

 

Geleneksel Spor Dalları Federasyonu’nun 1996 yılında kurucu ve ilk başkanlığını yapan ve halen merkezi Edirne’deki Kırkpınar Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlenen Alper Yazoğlu, 4 Temmuz 2024 tarihinde Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı’nda açtığı ‘’Geçmişe ve Geleceğe Saygı’’ konulu 40 eserin yer aldığı akrilik boya tablolardan oluşan sergiyle sanat severleri geçmişe götürdü.

Yaşamı boyunca birçok ilke imza atan, Edirne’de ağalık yaptığı 1991-92-93 yıllarında kamuoyunun bilmediği, tarihi eserlerin onarımı, anıtların restorasyonu, sağlık ocağına malzeme yardımı ve spora maddi desteklerde bulunan Yazoğlu, şehirde kendi adını taşıyan ‘’Kırkpınar Ağası Alper Yazoğlu Ortaokulu’’ nu yaptırarak Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘’Türk Cumhuriyetini size emanet ediyorum’’ dediği gençliğe 1992 – 1993 eğitim öğretim yılında armağan etti.

Er Meydanı’nda açtığı sergi hakkında bilgi veren Yazoğlu, geçen yıl Edirne’de aşık kemikleri üzerine Kırkpınar temalı bir sergi açtığını, bu yıl da Kurtuluş Savaşı ve sonrasında ülkemiz için mücadele eden kahramanların resimlerinden oluşan 20×24 ebatlarında tablolardan oluşan bir sergiyle sanat severlerin karşısına çıktığını söyledi.

Bir yıl önce profesör ressam arkadaşının önerisiyle tuval üzerine akrilik boya çalışmaya geçtiğini ifade eden Yazoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 102 yıl önce ‘’Ya istiklal ya ölüm’’ dediği Kocatepe sırtlarındaki bir fotoğrafını resmettiğini belirtti.

Bu fotoğrafın ve Atatürk’e Büyük Taarruz sırasında Çiğiltepe’yi söz verdiği saatte alamadığı için intihar eden Reşat Bey’in bu intiharının kendisini Kurtuluş Savaşı kahramanlarının resimlerini yapmaya yönlendirdiğini anlatan Yazoğlu şunları kaydetti:

‘’Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Büyük Taarruzun ikinci gününde, Reşat Bey’e

Çiğiltepe’yi düşmandan temizlemesini emretti. Reşat bey, 27 Ağustos 1922 sabahı Mustafa Kemal Paşa’nın telsiz mesajına, kuşattıkları tepeyi yarım saat sonra alacaklarını bildirmesine rağmen bunu başaramayınca beylik tabancasıyla intihar ederek hayatına son vermiştir. Bu beni çok duygulandırdı ve etkiledi. Bu komutanımızın onurlu davranışı benim bu çalışmama sebep olmuştur.

Eserlerim arasında Büyük Taarruz kahramanlarımızdan Bayburtlu hemşehrim Yüzbaşı Agâh Bey’e de yer verdim. O da Büyük Taarruz’un ikinci günü şehit düşmüştür. Tarihte, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluşunda Gazi Paşa’nın yanında yer alan, canlarını ortaya koyan Mareşal Fevzi Çakmak, Kazım Karabekir,  İsmet İnönü, Reşat Bey, Agâh Bey, Yörük Ali Efe, Kara Fatma, Şerife Bacı, Halide Edip Adıvar, daha sonra Köy Enstitülerini kuran Hasan Ali Yücel, Kubilay, aydın ilahiyatçı Prof. Bahriye Üçok, tam bağımsız Türkiye idealiyle yola çıkarak bu uğurda can veren  Deniz Gezmiş, Sinan Cemgil, Uğur Mumcu, Eşref Bitlis Paşa,  Necip Hablemitoğlu, Prof.Dr. Engin Arık, dik duruşuyla gönülleri fetheden Saldıray Berk Paşa ve  Sinan Ateş’in resimlerini sergimde görmek mümkün. Gerçekten bu isimlere ülke olarak çok şey borçluyuz.’’

Yazoğlu, bu eserleri başka illerde de sergileyeceğini kaydetti.