Gülmenin sağlık üzerindeki etkileri üzerine yapılan araştırmalar, kahkahanın sadece ruh halini iyileştirmekle kalmayıp, aynı zamanda fiziksel sağlık üzerinde de olumlu etkiler yarattığını ortaya koyuyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, gülmenin ve kahkaha atmanın stres hormonlarını azalttığını, mutluluk hormonlarını artırdığını, kan basıncını ve kan şekerini düşürdüğünü, bağışıklığı güçlendirdiğini ve ağrı eşiğini yükselttiğini belirtti.
Dr. Gül, “Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin toplantısında sunulan ve Brezilya’da yapılan bir çalışmadan örnek verdi. Bu çalışmada, iki gruba ayrılan hastalardan bir grubuna 3-4 hafta boyunca siyasi içerikli yayınlar ve belgeseller izletilirken, diğer gruba sürekli komedi filmleri ve programları izletildi. Sonuçlar, komedi izleyen ve gülüp kahkaha atan grupta kalbin oksijen pompalama oranının %10 daha yüksek olduğunu gösterdi. Bu da gülmenin kardiyovasküler sağlık üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koyan önemli bir bulgu olarak değerlendirildi” dedi.
Ancak, gülmenin de sınırları olduğunu belirten Dr. Gül, Türk toplumunda sıkça kullanılan “gülmekten öldüm”, “gülmekten bayıldım” gibi deyimlerin, aşırı derecede gülmenin zararlarına dikkat çektiğini ifade etti. Gül, aşırı gülme krizleri sırasında tansiyonun aniden düşmesi beyine az kan gitmesine ve geçici bilinç kaybına neden olduğunu belirtirken, ayrıca, aşırı gülme krizleri sırasında kalp ritmi bozukluğu ve ani kalp krizi riski de bulunduğunu ifade etti.
Dr. Gül, gülmenin sağlığa olan faydalarının yanı sıra, aşırıya kaçmamak gerektiğini vurguladı. Dengeli ve düzenli kahkahaların hem ruh hem de beden sağlığı için önemli olduğu dikkat çekti.