Bir süre önce Edirne’de bulunan çevreci kurumlar Vaysal Köyü sınırlarında yer alan taş ocağının çevreyi kirlettiği, tozlar nedeniyle tarımsal alanların etkilendiğini iddia ederek taş ocağının faaliyetine son vermesini istemişti.
Sivil Toplum kuruluşları taş ocağının kapatılması yönünde mahkeme kararı olduğu, buna rağmen çalışmaların devam ettiğini de iddia etmişti.
Cantaş Beton Firmasını sahibi Selim Bakırcı, düzenlediği basın toplantısıyla iddiaların asılsız olduğunu vurguladı. Selim Bakırcı, bir süredir kendilerine iftira atıldığını, çevreyi asla kirletmediklerini dile getirerek, bilir bilmez herkesin konuştuğunu ve kamuoyunu yanlış bilgilendirdiklerini sözlerine ekledi.
Bakırcı, “Vaysal’daki taş ocağı hakkında bilir bilmez konuşmalar yapılıyor. Daha doğrusu gösteriş yapılıyor. Belgelerle açıklamalarda bulunmak istedik. Bizim bir yanlışımız yok. Çalışmalarımız sürüyor. Yolumuza devam edecek, istihdam sağlamayı sürdüreceğiz. Taş Ocağını 2008 yılından bu yana işletmekteyim. Son iki yıldır buranın bu şekilde gündeme gelmesi manidar” dedi.
DÜN OLDUĞU GİBİ BUGÜN VE YARINDA ÇEVRE HASSASİYETİNİ GÖZETEREK ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Taş Ocağı Şantiye Şefi Davut Akıncı tarafından okunan basın açıklamasında şunlara yer verildi:
“Uzun yıllardır faaliyet göstermekte olan Lalapaşa İlçesi Vaysal Köyü’nde bulunan Taş Ocağı işletmemize dair son zamanlarda yazılı ve görsel medyada yer bulan hiçbir bilimsel dayanağı ve belgesi olmayan kamuoyunu yanıltıcı demeçler üzerine bu konuda açıklama yapmamız gereği hasıl olmuştur.
Bu bağlamda: Şirketimiz, Madencilik Sektörünün ülkemizin en temel ihtiyaçlarını karşılayan, ülkemizin kalkınmasına, refah düzeyinin artmasına, istihdamına ve ekonomisine yüksek oranda katkı sağlayan sektörlerin başında geldiğini düşünen bir çalışma ahlakını şiar edinmiş bu doğrultuda ülkemizin kalkınmasına, bu alanda yatırımlar yapmaya ve en önemlisi Edirne’mizde kalıcı istihdam ve iş sahaları oluşturarak şehrimiz ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya gayret göstermektedir. Unutulmamalıdır ki tüm gelişmiş ülkeler madenlerini işleyerek ekonomilerine büyük katkı sağlamaktadırlar.
Maden üretimi; ÇED Gerekli Değildir kararı sonrası, orman izinlerinin de alınmasına müteakip MAPEG’ den alınan maden işletme izin belgesiyle yapılmaktadır. Bu süreç oldukça uzun ve onlarca kurum onayı ve incelemesini gerektiren bir zamana yayılmaktadır. Bu nedenle maden işletme izni olan bir sahanın alanında uzman ve tecrübeli kişiler tarafından her yönden incelendiği, teftiş edildiği ve ancak ondan sonra üretime geçildiği bilinmelidir.
Bu doğrultuda Lalapaşa İlçesi Vaysal Köyü’nde yer alan Taş Ocağı işletmesi ilimiz ekonomisi ve istihdamına katkı sağlamak amacıyla faaliyete geçmiş ve yüzlerce insanın istihdamına katkı sağlar düzeye gelmiştir. Taş Ocağı sahasının projesi ve kurulumu sırasında konunun muhatabı olan kamu kurum ve kuruluşları tarafından rapor hazırlanarak, görüş belirtilerek süreç ilerlemiş şirketimizden istenen tüm yükümlülükler yerine getirilmiştir. Hâlihazırda ocak sahasında üretim ve istihdam ile çevrenin korunması dengesi içerisinde gösterdiğimiz hassasiyetle faaliyetlerimizi yürütüyoruz.
Ancak son günlerde Vaysal Köyü’nde yaşayan köylülerimiz dahil olmak üzere bölge halkının istihdamına katkı sunan tesisimiz ile alakalı olarak kamuoyunun yanlış bilgilendirilmek suretiyle bilgi kirliliği oluşturulduğunu üzülerek izliyoruz. Şirketimiz çok sayıda denetimden başarı ile geçerek ve tüm yasal yükümlülüklerini yerine getirerek faaliyetlerine devam ediyor iken bunun aksine bölgede oluşan istihdamı engellemek amacıyla açılan davada yürütmenin durdurulması kararı verildiği buna rağmen faaliyete devam edildiği iddiaları gerçek dışıdır. Verilen bir yürütmeyi durdurma kararı söz konusu değildir. Şirketimizin hukuka saygısı ve inancı tam olmakla yasal tüm yükümlülükler yerine getirilmiş olduğundan devam eden yargısal sürecin lehimize sonuçlanacağından eminiz.
Kamuoyunda yanlış algı oluşturulan ve bu şekilde bilgi kirliliğine sebep olan bu kişi ve kişilerle hukuk önünde mücadele edip; dün olduğu gibi bugün ve yarında çevre hassasiyetini gözeterek çalışmalarımıza özveri ile devam edeceğimizi, Edirnemiz insanına ve ekonomisine katkı vermeye tüm gücümüzle devam edeceğimizi,Kamuoyuna Saygıyla Arz Ederiz.”
Akıncı basın açıklamasının ardından şirketlerinin aldığı belgeleri basına gösterdi.
Şirket avukatlarından Fatih Coşkun’da, işletmenin kapatılmasına dar bir mahkeme kararı olmadığını, kapatılmış bir fabrika binası şeklinde çalışmalar yapıldığını ve çevreye bir zarar verilmediğini dile getirdi. Çoşkun, “Küçük bir grup tarafından, bölgenin ekonomisine büyük katkı sunan taş ocağının faaliyetini engellemek amacıyla açılan bir dava söz konusu. Yasal süreç devam ediyor. O dava ile alakalı sürecin lehimize sonuçlanacağı kanaatindeyiz. Çünkü şirketimizin tüm kamu kurumlarından aldığı belgeler hukuka uygundur” şeklinde konuştu.