Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, basına yaptığı açıklamada Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı çiğ süt fiyatına tepki gösterdi. Suiçmez süte gelen yapılan 17 lira zammın yetersiz olduğunu dile getirerek, “Bu fiyat bizi memnun etmedi Ulusal süt konseyine teşekkür edemiyoruz” şeklinde konuştu.
Suiçmez, süt fiyatlarının açıklanmasının ardından birkaç gün ne söyleyeceğini düşündüğünü iade ederek, “Birkaç gündür ne demem gerektiğini düşünüyorum. Hakikatten %17 lik bir zam 8 aydan beri zam yok. Nisan ayında 15 lira süt parası mayıs ayında 16 lira ödemişiz tekrar 1 lira geri çektiler şu anda 17 lira oldu. Biz buna şimdi sevinelim mi üzülelim mi karar vermekte zorlanıyorum” dedi.
OLMASI GEREKEN FİYAT 19.50 LİRA
Suiçmez, açıklamasına şöyle devam etti:
“Şuanda olması gereken fiyat 19.50 kuruş, çok net rastgele söylenen bir rakam da değil. Bizim üreticilerimizin %90’nın diyebilirim 17 lira gibi bir maliyeti var. Şimdi diğer bir yandan ulusal süt konseyinin açıkladığı rapor var. Ben 8 aydan bahsediyorum bahsedilen rapor uysalar keşke ama uymuyorlar. Bizlim elimizde tahlil makinemiz var, 3 ayda ya da 4 ayda bir üreticilerin yağ ve protein oranlarına bakıyoruz. Aşağı yukarı üreticilerimizin %80’i ulusal süt konseyini belirlediği çok üzerinde yağ oranları. Şimdi burada soru şu; ulusal süt konseyine 0.1 artı 25 kuruş diyorsunuz bunu hangi firma uygulayıp veriyor. Böyle bir şey de yok. Tamamen bu işin içerisinde olmayan birileri. Burada üreticini eline geçecek para 17,15 kuruş bunun üstü yok yani şimdi 8 ay bekle %17’lik bir farkla karşılaş hemen hemen 1 yılda. Bir taraftan da devletin resmi rakamları ülkede %40’ın üzerinde sanırım enflasyon yani gelen bu zam ile nasıl olacak 8 ay önceki yem fiyatları ile şu anki yem fiyatları arasında 100 liraya yakın zam var. Bir de şöyle bir durum var, bu para üreticinin eline Şubat ayında geçecek.
Aşağı yukarı biz iki buçuk ay sonra elimizde göreceğiz bu parayı. Kimse kusura bakmasın bu fiyat bizi memnun etmedi. Üreticinin beklediği oranda ve bu işi şevkle yapabilecek oranda bir artış değil. Bu insanların para kazanması lazım 19.5 lira olması gerek. Bizim beklentilerimiz o yöndeydi. Ancak o zaman biz para kazanırdık. Bu yüzden teşekkür edemiyoruz ulusal süt konseyine.
AİLE İŞLETMELERİ HESABA KATILMIYOR
Sütün 1 litre maliyetini hesaplarken 35 litre bir hayvandan süt aldığını hesaplıyor, gitmiş en profesyonel yapay zeka ile robotlar ile çalışan ve zeka kaynakları yüksek hayvanlardan bir ortalamasını alıyor bu sütün maliyetini hesaplarken. Aile işletmelerimizin otalaması maksimum 19 litre bir de bunu hesapla. Bu fiyatlar ile 20 litrenin altında zarar ettiğini bağırarak söylüyoruz. Bu fiyatlar ile bu işi istese de kimse sürdüremez, gün gelir bir bakar hayvanların hepsi gider. Bir bardak çay 15 lira olmuş zaten 17 liraya da süt verecek bizim üretici de para kazanıp bu hayvancılığı devam ettirecek çok zor. Ulusal süt konseyi daha zaman var tekrar gözden geçirirler mi bilemiyorum. Zaten sözlerinde de duruyorlar. 3 ayda bir hiç bir şeye zam gelmediyse zam yapma ucuzladıysa sütü de düşür. Fakat bizimkiler 8 ay bekliyorlar fiyatlar böyle.”