EDESOB Başkanı Kemal Cingöz, 2025 yılı ile birlikte Edirne’nin merkez ve ilçelerindeki berber tarifeleri ile ilçelerdeki çay ocaklarının tarifelerine zam yapıldığını bildirdi.
Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, Edirne’de 2025 yılı ile birlikte meslek gruplarının zam talebinde bulunduğunu hatırlatarak, fiyatlarına zam gelen meslekleri açıkladı.
Cingöz, odalardan gelen talepler doğrultusunda, kent merkezi ve ilçelerdeki berberlerin ücret tarifeleri ve ilçelerdeki çay ocaklarının tarifelerine zam geldiğini açıkladı.
Cingöz, esnafa verilen zam oranının, istenilen zam oranından daha önemli olduğunu dile getirerek,
“Verene çok, alana hep az ama vicdan sahibi olmak lazım. Türkiye’de enflasyon, fiyat artışları var ama vatandaşın buna göre artışı var mı? Buna bakmak lazım. Asgari ücretliye en yüksek verilen ücret yüzde 30, emekliye 15,75, memura 11,54. Esnaf zam isterken bunları da göz önünde bulundurması lazım” dedi.
Cingöz, zam istenirken diğer illerde alınan kararları örnek gösterdiklerini vurgulayarak, “Biz, geçen hafta zam verdik. Ben, ‘Hiçbiri yüzde 30’u geçmesin’ dedim ve verdik. Adam telefonu kaldırmış, bana başka vilayeti söylüyor. O vilayetten bana ne? Ben, kendi vilayetime bakarım. Bazı yerlerde de fiyatlar gerçekten anormal” dedi.
BERBER VE KUAFÖRE ZAM
Berberlere ve çay ocaklarına yapılan zamları açıklayan Cingöz şunları söyledi:
“Geçen ay çok kişiden talep bekliyordum ama gelmedi. Sadece ilçelerden çay talebi geldi. Bir de hem ilçelerden hem de merkezden berberlerin talepleri geldi. Saç tıraşı 210 TL’ydi, 280 TL oldu. Sakal tıraşı da 110 TL’yi, 140 TL’ye çıktı. Ama onların istediği Tekirdağ fiyatıydı. Tekirdağ büyük şehir; orasının potansiyeli ile burasının potansiyeli bir değil. İlçelerin potansiyeli de merkezle bir değil. Ama, ‘İle bu kadar verilmiş’ diyorlar. Çay 10 TL oldu. Merkezde çay zaten 10 TL’ydi. İlçelere de 10 TL oldu. Daha önce 7,5 TL’ydi.”
2025 RAHATLAMA OLMAYACAK
Cingöz, 2025 yılında esnafın ekonomik olarak rahatlayacağı bir yıl olmayacağını vurgulayarak, “Enflasyonu veya ekonomiyi bilmek için ekonomist olmaya gerek yok. Örneğin; yeni yatırım yapmadıysan yıl başında 100 bin TL borcun var diyelim. 2026 yılında bu borç 80 ya da 90 bin TL’ye inmişse ekonomi sürdürülebilir demektir. Ama borç 120 bin TL’ye çıkmışsa, borcu borç ile ödemişsen senin geleceğin karanlık demektir. 2025 yılında rahatlama olacağı söyleniyor ama bence olmayacak. Akaryakıta zam geliyorsa, bütün her şeyi tetikler. Çünkü her şeyle bağlantısı var. Türkiye’nin demiryolu ve denizyolu taşıması yok. Türkiye’nin taşımasının yüzde 95’i karayolu ile yapılıyor. Yüzde 5’i de demiryolu ve denizyolu ile yapılıyor. Yüzde 95’i karayolu ile yapılıyor ve bu araçlar da mazot tüketiyorsa, mazota da 2-3 günde 1 zam geliyorsa, o zaman fiyatlarda istikrar sağlanmaz” dedi.