Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Hattı ve Batı Anadolu fay hattı olmak üzere toplamda 3 büyük fay hattı bulunmakta. Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman’dır.
Edirne, Deprem Araştırma Dairesi tarafından hazırlanan deprem bölgeleri haritasına göre en az riskli bölge içinde yer almaktadır. Edirne’nin Merkez İlçesi, Havsa, Meriç, Süloğlu ve Lalapaşa ilçeleri 4. derece deprem bölgesinde yer alırken Uzunköprü 3 ve 4; İpsala 2 ve 3; Keşan 2, 3 ve 4; Enez ise 2 ve 1. derece deprem bölgelerinde yer almakta.
İLK DEPREM 460 YILINDA
Erişilen kaynaklardan elde edilen bilgilere göre Edirne’de bilinen ilk deprem 7 Nisan 460 tarihinde meydana geldi. Edirne’de hissedilen ikinci deprem İstanbul merkezli 26 Ekim 740 tarihinde meydana gelen depremdir. Bu bağlamda Trakya Bölgesinde hissedilen 854, 926, 929, 989, 990 ve 25 Ekim 986 tarihlerindeki depremler Edirne’den de hissedilmiştir.
23 Eylül 1065 tarihinde de Edirne’de şiddetli bir deprem daha olmuştur. Bu deprem, İstanbul, Tekirdağ Kapıdağ yarımadası ve İznik’te de hissedilmiştir.
1509 depremi Edirne ve İstanbul’da büyük hasarlar yapmıştır. Padişah II. Bayezid’in Edirne’de olduğu 23 Ekim 1509’da ve 16 Kasım 1509 tarihlerinde Edirne’de iki deprem meydana gelmiştir. Edirne’de bazı camilerin ve minarelerin üst kısımları düşmüştür. II. Bayezid Külliyesin de bazı çatlaklar meydana gelmiştir.
Ahmet Badi Efendi de depremle ilgili şu bilgileri vermektedir; “H:915-M:1509 senesinde yer ve gök sallandı. Eşya ve boşluk yerlerini değiştirip kırk beş gün devamlı olarak yer sarsıldı. Halk örtü altına giremeyip bahçelerde ve açıklıklarda barındılar. Yalnız Edirne’de değil İstanbul’da ve komsu ülkelerde de birçok evlerin yıkıldığını” yazmaktadır.
BİLİNEN EN BÜYÜK DEPREM 1752 YILINDA
Edirne’nin şehir tarihinde yaşanılan en büyük depremi H:1165/M:1751-1752 yılında yaşanmıştır. Zelzele-i Azime adıyla anılan bu deprem, 30 Temmuz 1752’de meydana gelmiştir. Merkez üssü Havsa İlçesi ile Hasköy kasabasıdır. Edirne Büyük Depremini canlı yaşayan Örfi Mahmut Ağa depremi şöyle anlatmaktadır;
“Ramazan’ın 18. Pazar gecesi iftardan sonra Allah’ın emriyle şehrin batı yönünden önce duman gibi toz kalkıp, dolu yağar gibi büyük bir çatırtı duyuldu. Arkasından, bir soluk alacak kadar bir zaman bile geçmeden, acaba nedir derken birden bire yeryüzü, deniz dalgalanması gibi öyle hareket etti ki, iniş ve yokuşlar kaybolup, her taraf görünür oldu. Birbirini izleyen sarsıntılar sonunda, sağlam yapılar bile yerle bir oldu. Yer, o derece sallandı ki, nasıl ki kuvvetli bir insan taze bir fidanı bütün gücü ile sarsarsa, yeryüzü de öyle sarsılıyordu. Bu hali insanlar ve hayvanlar korku içinde seyrediyorlardı. Hareketin şiddetinden bütün minareler toprağa secde edercesine yıkılıyor ve ayakta kalanlar, serviler gibi sallanıyorlardı. Yalnız, Sultan Selim Caminin dört minaresi ile İbrahim Paşa ve Defterdar Camilerinin birer minareleri sağlam kaldı. Öbür bütün minareler yıkıldı. Nice binalar göz açıp kapanıncaya kadar yerle bir olup, karga ve baykuş yuvası haline geldi. Hatta kıymetli vezir Ekmekçizade Ahmet Paşa’nın yaptırmış olduğu taş hanın batı yönündeki taş duvarı, harem bahçesine bitişik olup, o korku dolu gecede yıkılıp, yerle bir olmuş, iç ve dış bahçeler birleşmişlerdir.” diye anlatmıştır.
Bu depremde insanların açık yerde olduklarından ve iftardan sonra camilerde bulunmadıklarından fazla ölüm olmadığı, ancak, kandil asmak için minarelerde bulunan müezzinlerle, duvar altında veya yakınında bulunanlardan yüz kadar insanın öldüğünü yine Örfi Ağa bizlere bildirmektedir.
22 Mayıs 1766 Perşembe günü merkezi Marmara Denizinde meydana gelen deprem ve sonrası 5 Ağustos 1766 da yaşanılan artçı depremde Edirne’de etkilenmiş hasara yol açmış Enez Fatih Camii zarar görmüş ibadete kapatılmıştı.
Edirne’nin 20. Yüzyılda hissettiği deprem 8-9 Ağustos 1912 tarihinde 7.3 şiddetinde gerçekleşen Şarköy-Mürefte depremidir. 1912 depreminin meydana gelmiş olduğu fay Kuzey Anadolu Fay Hattıdır. 28 Ekim 1942 İstanbul, 18 Mart 1953 Çanakkale depremleri de Edirne’de hissedilmiştir.
18.6.1953 Edirne depremi, Deprem merkezi, Edirne’nin kuzeyinde, Tunca Vadisini takip eden bir kuzey-güney fay ile ilgilidir. Deprem sırasında 270 bina ağır hasara, 5300 bina hafif hasara maruz kalmıştır. (Edirne ve civardaki Köylerde). 15’ci ve 16’cı asırda inşa edilmiş tarihî camilerin kubbeleri ağır bir şekilde çatlanmıştır.