Bu yeni muhasebe uygulamasının, işletmelerin mali tablolarında enflasyonun etkilerini düzeltmeye yönelik düzenlemeler getirse de beraberinde ek vergi yükleri ile vergilendirme sıkıntılarını da getireceğini ve iş dünyasını olumsuz etkileyeceğini dile getiren Irmak, enflasyon muhasebesinin getirdiği en büyük sorunun da ilave vergi yükleri olduğunun altını çizdi.
Bu durumun özellikle düşük kârlılığa sahip olan küçük ve orta ölçekli işletmeler için büyük bir finansal yük oluşturarak işletmelerin nakit akışlarını olumsuz etkileyeceğini, ayrıca vergi yüklerinin artışının, işletmelerin mali planlamalarını ve bütçeleme süreçlerini daha da karmaşıklaştırarak operasyonel verimliliği düşüreceğini söyledi.
Enflasyon muhasebesinin bir diğer önemli dezavantajının ise yeni yatırımlara engel teşkil edebileceğini öngören Irmak, yatırım kararlarının, artan mali yükler ve finansal belirsizlikler nedeniyle ertelenerek veya iptal edilerek, ekonomik büyümeyi ve sektörel gelişmeyi olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtti. Bu durumun ise uzun vadede rekabet gücünü zayıflatarak sektördeki genel yenilikçi yaklaşımı sınırlayabileceğini vurguladı.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerinden gelen talepler doğrultusunda bu konuyu gündeme aldıklarını belirten Sezai Irmak, enflasyon muhasebesi konusunda devlet büyüklerinin gerekli düzenlemeleri ivedilikle yapacaklarına dair şüphesinin olmadığını dile getirerek sözlerini noktaladı.