Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hayvan Severlerden, AYM’ye çağrı

Edirne’de yaşam hakkı savunucuları, AYM’nin Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un iptal etmesi için eylem yaptı.

Edirne’de yaşam hakkı savunucuları,

 

Saraçlar Caddesi’nden düzenlenen basın açıklamasına çok sayıda hayvan sever katıldı. Bazı hayvan severlerin ise eyleme köpekleriyle geldiği görüldü.  Basın açıklamasını Edirne Kent Konseyi Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Tomris Gizem Çokgezer okudu. Çokgezer, açıklamasında şunlara yer verdi:

“2 Ağustos 2024 tarihinde yürürlüğe giren 7527 sayılı yasa öncesinde, muhalefet partileri, sivil toplum kuruluşları, Türk Veteriner Hekimler Birliği ve diğer kurum/kuruluşlar da olmak üzere; bu yasa tasarısının sokak hayvanı popülasyonu kontrolüne ilişkin çözüm getirmeyeceğini, kısa sürede mevcut popülasyonu 2 katına çıkaracağını, dolayısıyla mevcut durumda bunun hem insan hem de hayvan sağlığı için çeşitli üzücü durumlara sebebiyet verebileceğini Tarım Komisyonu ve Genel Kurul da olmak üzere her platformda dile getirdik. Dolayısıyla yasa değişikliğine ilişkin sunulan tüm gerekçelerin artacağını belirttik. 2 Ağustos’tan bugüne popülasyonun tüm üzücü sonuçlarının ve hayvanlara yönelik katliam ve şiddetin de artmaya devam ettiğini hep birlikte görüyoruz.

Hayvanların popülasyonunun kontrol edilmesinde gerekli adımlar etkin kısırlaştırma ve etkin kamu denetimi sisteminin uygulanarak, hayvan üretim/satışının yasaklanması, terk etme ve şiddet fiillerine cezai yaptırımlar getirilmesidir. En önemli ilk adım, etkin kısırlaştırmanın düşük maliyetli, uygulanabilir ve kapsayıcı bir anlayışla sürdürülebilir hale getirilmesidir.

2 Ağustos’tan itibaren yasanın teknik olarak uygulanması imkansız maddeleriyle beraber bakımevi olan tüm şehirlerde: Zaten dolu olan bakımevlerinin, hayvanların barınaklarda tutulmasını emreden yeni değişikliklerle beraber tamamen dolu hale geldiği,

Kısırlaştırmaların ancak bakımevlerinden sahiplendirilen hayvanların sayısına denk olacak kadar düştüğü,

Kanun ve uygulama yönetmeliği ile beraber, sahiplenmeye birçok engel getirildiği,

Bakımevlerinde yer açmaya çalışan belediyelerin hayvanların katledilmesi yoluna başladığı,

Veteriner hekimlerin meslek etiklerinin dışına çıkmaya zorlandığı,

Bu süreçte valilerin, sorumluluğu üstlerinden atma gayesiyle, belediyelere yaptıkları sorumsuzca dayatmaların çoğaldığı,

Geçmişte de katliam yapan belediyelerin tekrar katliam yapmalarının önünün açıldığı; çözüm üretmek isteyen belediyelerin ise dayatmalar karşısında eli kolu bağlı bir şekilde anlık reflekslerle çözüm üretmeye giriştiği,

Sonuç olarak; popülasyonun arttığı, her gün katliamlarla dolu bir 6 ay geçirdik. Geçtiğimiz 6 ay bizlere, hayvan nüfusunun durdurulamayacak bir şekilde artmaya başladığının göstergesidir. Bu süre içerisinde Ocak ayı henüz bitmediği için sayılmamasına rağmen, başladığımız günden bu yana toplamda 11.129 imza toplanarak meclise gönderildi.

Bizler bir an önce bu yasanın geri çekilerek: Yeni bakımevleri kurmak yerine bu bütçelerle mevcut bakımevlerinin hastane gibi hizmet verebilecekleri şekilde veteriner hekim ve eğitimli personel sayısının artırılması, tıbbi donanımlarının güçlendirilmesidir.

Somut gerçekler ışığında Anayasa Mahkemesi’nin yasayı iptal etmesi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin konunun ana öznesi olan sivil toplum kuruluşları, veteriner hekimler, üniversiteler, hukukçular, belediyeler ve diğer bileşenlerle görüşüp popülasyon kontrolünün sağlanacağı şekilde düzenlenerek kanunlaştırılması talebimizdir.”