Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İhalede yükselen kiralar, kara kara düşündürüyor

Tarihi Bedesten Çarşısı Dernek Başkanı Hakan Fındıklı, çarşılarındaki boş dükkanların yapılan ihaleyle kiraya verildiğini hatırlatarak, “Kiralanan dükkanlar yıl sonuna varmadan boşaltılıyor. Ama ihaledeki kira bedelleri vakıf kiracıları için emsal bedel oluyor” dedi. Vakıf dükkanlarının kira artış oranlarının esnafı zorladığını da dile getiren Fındıklı, çözüm için metrekare bazlı fiyat belirlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Tarihi Bedesten Çarşısı Dernek

 

Edirne’de Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Bedesten Çarşısı’nda ihaleye çıkardığı 3 dükkanının da alıcı bulmasını değerlendiren Bedesten Çarşısı Başkanı Hakan Fındıklı, şunları söyledi:

“Bizim Bedesten Çarşımızda 3 tane dükkan ihaleye çıkmıştı. Üçü de ihaleye çıktı, üçü de tutuldu. Hayırlısı olsun. İnşallah başarılı olurlar, kazanırlar. Herkes bir umutla bu çarşıya geliyor, bir dükkan tutuyor. Ama son dönemde gördüğümüz tüm ihalelerde çıkan kira fiyatları Bedesten Çarşısı’nın rayicinin çok üzerinde. Bunlar yılbaşı geldiğinde bize emsal oluyorlar. Sonra tutan arkadaşlar da bu dükkanları bırakıp gidiyorlar. Daha önce de orada dükkanlar vardı, yılbaşına 15 gün kala boşaldı. Ama bize rayiç oldu, bize emsal oldu. Bu durum çok kabul edilebilir değil, çok mantıklı değil. Birisi bir dükkanı bir paraya tutuyor. Sonra Vakıflar diyor ki: “Bak bu adam bu paraya tuttu.” İyi, tuttu. Tamam, eyvallah. Ama yılbaşını çıkaramadı adam. Affedersiniz, işin kırkı çıkmadan şeyi çıkıyor. Bunları bu şekilde yapmamak lazım. Hakikaten rayici neyse, o fiyattan vermek lazım. Ama bilmiyorum. İnsanlar bir umutla geliyorlar, geldikleri gibi de gidiyorlar. İnşallah bu arkadaşlar bu sonucu görmez, muvaffak olurlar, çalışırlar, kazanırlar. Biz de mutlu oluruz. Çarşımıza renk katarlar, çarşımıza katkı sunarlar, güzel olur. Çünkü biz de istiyoruz. Baktığınızda çarşımız turizmle pek alakalı değil. Buranın da turizm çarşısı olmasını istiyoruz. Ama bu kiralarla olamıyor. Çünkü bir dükkan almaya kalkıyorsun, bugün kirası örnek olsun diye 10 bin lira desek, vakıflarda bu dükkan devirde 30 bin liraya, 35 bin liraya çıkıyor.

METREKARE BİRİM FİYATLARI OLMASI LAZIM

Nasıl olacak da bu çarşı dönüşecek, nasıl değişecek? Buraya birileri gelip bu dükkanları almak istiyorlar, vakıflara dilekçeler veriliyor. Ama alamıyorlar. Yüksek kiralardan bu iş olmuyor. Çünkü bizim çarşımızın çapı o kadar değil. Bunu Vakıfların veya aklı eren kim varsa birilerinin düzene koyması lazım. Buranın metrekare birim fiyatları olması lazım. Bütün çarşılarda olsun. Bugün bir AVM’ye de gitsen, dükkan kiralamaya kalksan, adam diyor ki: “Benim metrekarem şu kadar para.” O fiyattan sana dükkan kiralıyor. Versin ama bizde öyle bir şey yok. Bizde, “biri verdi, sen de ver” mantığıyla gidiliyor. Yani bu işin bir an önce düzelmesini istiyoruz.

Buradaki dükkanların 2 tanesi 22 bin liraya gitti herhalde. Bir tanesi de 31 bin liraya gitmiş diye duyduk. Doğru mu, değil mi bilmiyoruz. Bu bizim kulağımıza gelen. Ama bu 20 binler, 30 binler bu çarşı için çok büyük rakamlar. Çünkü bu insanlarla 8 aylık kontrat yapılacak. 8 ay sonra bu kiralar yüzde 70, yüzde 80 artırıldığında bu tutarlar 35 bin, 40 bin liraya gelecek. Bu insanlar bunu nasıl ödeyecekler? Doğal olarak bırakıp gidiyorlar. Bu işin bir yıl sonrası var, sonraki yılı var. Bu bir sefer verilen bir para değil, her ay ödenecek. Ve yüzde 70’in altında hiçbir zaman Vakıflar bizimle sözleşme yapmıyor. Enflasyonu biliyorsunuz, konuşuyoruz hep. Yüzde 30 çıksa da enflasyon, bizde yüzde 60 ile yüzde 70’le imzalıyoruz. Allah yardımcısı olsun bütün Vakıf kiracılarının. Sadece buranın değil, hepsinin. Allah yardımcısı olsun.”