Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuvarı Salonu’nda düzenlenen çalıştayda kadın belediye başkanlarının katılımıyla “Toplumsal Eşitlik: Cam Tavanları Aşmanın Yolları” konulu panel gerçekleştirildi.
Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalıştaya, Hallanda İstanbul Başkonsolos Vekili Karin Jones Schaper, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer, Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, İstanbul Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, İstanbul Bakırköy Belediye Başkanı Ayşegül Özdemir Ovalıoğlu, Kırklareli Kaynarca Belediye Başkanı Neşe Çevikbaş, İzmir Foça Belediye Başkanı Saniye Fıçı, Aydın Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, Antalya Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran, Karabük Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Burdur Bucak Belediye Başkanı Hülya Gümüş, Cumhuriyet Halk Partisi Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Av. Gülşah Deniz Atalar, Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclis Üyesi Saniye Barut, Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclis Üyesi Erbil Aydınlık, CHP Edirne İl Başkanı Harika Taybıllı, Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, CHP Edirne Milletvelili Baran Yazgan, siyasi parti İl ve İlçe Başkanları, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, STK yetkilileri, muhtarlar ve çok sayıda izleyici katıldı.
Panelde konuşan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Eskişehir olarak yerelde eşitlikle ilgili şanslı bir şehir olduklarını dile getirdi. Uzun yıllar önce bu çalışmaları yapmış bir belediye olduklarını ifade eden Ünlüce, “Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi de Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi’nin kurulmasıdır. Kurulduğu tarihte Türkiye’de tek ve ilkti. Bu merkez bugünlere daha da güçlenerek geldi. Bugün orada onlarca insan çalışıyor. Bizim bir mor haritamız var. Hem şehirdeki güvensiz noktaları biliyoruz, hem de şehirde hangi kadının ne sorunlar yaşadığını biliyoruz” şeklinde konuştu.
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer, “Türkiye’de kadının yaşadığı sorunlardan, uğradığı ayrımcılıktan, doğduğu günden öldüğü güne kadar eğitimde, çalışma hayatında, siyasette, her alanda uğradığı ayrımcılığa yönelik çalışmalar yapmadan her birimizin kendi ilinde başarılı olması, kadınları eşit bir şekilde hayatın içinde var edebilmesi mümkün değil” şeklinde konuştu.
Hollanda Dışişleri Bakanlığı MATRA Temsilcisi ve aynı zamanda Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosu Vekili Karin Jones Schaper konuşmasında kadın haklarının Hollanda’nın dış politikasında uzun süredir önemli bir yer tuttuğunu ifade ederek, kadınların karar mekanizmalarında aktif rol almasının sağlanmasının ve toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemenin yerel yönetimlerde norm haline gelmesinin gerekliliğini belirterek, Yerelde Eşitlik Çalıştayı’nın yerel yönetimlerde somut eşitlik adımları atmak için büyük bir fırsat sunduğunu söyledi.
Çalıştayın ev sahibi Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın ise Edirne’nin ilk kadın belediye başkanı olarak Dirençli Bir Toplum İçin Yerelde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kapsamında gerçekleştirilen böylesi anlamlı bir çalıştaya ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadığını kaydetti.
Edirne Belediyesi olarak, Yerel Eşitlik Eylem Planı’nı, belediyenin tüm müdürlükleri ve şehirdeki paydaşlarla birlikte hazırladıklarını belirten Başkan Gencan Akın, “İlk çalıştayımızın yerelde eşitlik konusunda olmasının ve sizlerle bu anlamlı çalıştay’da bir araya gelmenin gururunu yaşıyorum. Çünkü biliyorum ki; her eşit adım, hepimizin geleceğini daha aydınlık kılacak. Edirne Belediyesi olarak hazırladığımız Yerel Eşitlik Eylem Planı’yla her bireyin eşit fırsatlarla buluşabileceği bir şehir yaratmayı amaçlıyoruz. Toplumsal eşitlik, adalet ve güvenliğin temellerini hep birlikte atacağız. Bu plan, sadece bir belge değil, aynı zamanda hep birlikte inşa edeceğimiz daha eşit, güvenli ve özgür bir toplumun yol haritasıdır. Herkesin hakkını savunacağımız bir toplum yaratana kadar durmayacağız.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından, Edirne Belediyesi’nin kadınlara, çocuklara ve gençlere yönelik gerçekleştirdiği faaliyetleri ve sunduğu hizmetleri detayları ve Dirençli Bir Toplum İçin Yerelde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi’nin ilk adımlarından bugüne kadar kaydedilen gelişmelerin kapsamlı bir şekilde sunumunun yer aldığı videolar katılımcılarla paylaşıldı. Edirne Belediyesi Yerel Eşitlik Eylem Planı Danışmanı Merve Demircan ise plan hakkında ayrıntılı bir sunum yaparak, planın amaçlarını ve hedeflerini katılımcılara anlattı.
Çalıştayın ikinci oturumunda ise kadın belediye başkanları yerel eşitlik sağlama konusundaki deneyimlerini paylaştı. Kendi belediyelerinde kadınları güçlendirmeye yönelik çalışmalarını anlatan başkanlar, dayanışmanın gücüyle eşitlik ve adaletin toplumun her alanında var olacağına olan inançlarını dile getirdiler.
Panelin sonunda, yerelde eşitlik eylem planı hazırlayan belediyeler iyi örnek uygulama sunumlarını gerçekleştirdi.