Muradiye Cami yanında bulunan Muradiye Mevlevihanesi’nin yeniden ihyası için temel atma töreni gerçekleştirildi.
Edirne’nin tarihi dokusunun en önemli unsurlarından biri olan Muradiye Mevlevihanesi, Sultan II. Murat döneminde, 15. yüzyılda inşa edilmişti. Ancak yıllar içinde harabe hale gelmiş olan bu yapının yeniden inşası için başlatılan projede ilk temel atma töreni gerçekleştirildi. Bu tören, Edirne’nin kültürel mirasına olan bağlılıkla birlikte, çok sayıda davetli ve protokol üyesinin katıldı.
Edirne Valisi Yunus Sezer, törende yaptığı konuşmada Edirne’nin tarihi simgelerinden birinin yeniden ihyası için toplamanın gururunu yaşadığını dile getirdi.
Sezer, “Öncelikle Mevlana Celaleddin Rumi’nin 3 kuşak torunlarının meftun bulunduğu Muhammed dedesi Süleyman Dede, Neşati Dede ve Hacı Hacı Ali Eşref Dede gibi büyük zatların hemen arkamızda meftun bulunduğu ve bu olaylara malum alemde bugüne şahitlik ettiklerini eminiz” dedi.
Tarihimizin, kültürümüzün ve maneviyatın kadim bir nişanesi olan 15 yüzyılda Sultan II. Murat tarafından inşa edilen ve asırlar boyunca Mevlevi geleneğinin yaşatıldığı Edirne Mevlevihanesi’nin yeniden ihyası için bir araya gelmenin onurlu ve gururunu yaşadıklarını da dile getiren Vali Sezer, “Edirne’nin kalbinde yüzyıllardır duran güzide mekanın asırlar sonra tekrar hayat bulacağı bu programla bugün anlamlı bir gün yaşamaktadır. Edirne yalnızca bir şehir değil, medeniyetler müzesi. İrfan ve ruh dünyamızın derin izlerini taşıyan bir kültür başkentidir” şeklinde konuştu.
“BURASI SADECE BİR BİNA DEĞİL”
Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, da Muradiye Mevlevihanesi’nin yeniden inşası için atılan adımların Edirne’nin kültürel geleceği için çok önemli olduğunu hatırlatarak, bu projede, sadece bir yapının değil, bir kültürel anlayışın yeniden doğuşuna tanıklık edildiğini vurguladı.
Akın, Edirne Belediyesi’nin tarihi mirası koruma kararlılığına da dikkat çekerek, bu tür projelerin kentin kültürel değerlerinin korunmasında önemli bir rol oynadığını belirtti.
“HOŞGÖRÜNÜN SEMBOLÜ”
Uluslararası Mevlana Vakfı Başkanı Faruk Hemdem Çelebi, Mevlevihanelerin her zaman barış, hoşgörü ve sevgi merkezleri olduğunu ifade ederek, “Muradiye Mevlevihanesi, sadece bir yapı değil, Mevlânâ’nın çağrısına kulak veren herkesin buluşma noktası olacak. Burası, farklılıkların birleştirildiği, hoşgörünün, sevgiyi ve birliği simgeleyen bir yer olacak” dedi.
Devlet Sanatçısı Ahmet Özhan, da “İçinde bulunduğumuz dönemde ruhsal bir boşluk hissediliyor. Bu tür mekânlar, hem insana hem de topluma yeniden değerlerini hatırlatacak, insani duyguların filizlenmesine vesile olacak” dedi.
Törenin ardından, Edirne Devlet Türk Müziği ve Rumeli Müzikleri Topluluğu eşliğinde gerçekleştirilen sema gösterisi, katılımcılara manevi bir deneyim sundu. Semazenlerin dönüşleri, törene katılanları derinden etkiledi ve geçmişle bugün arasında bir köprü kurdu.
Muradiye Mevlevihanesi’nin yeniden inşa süreci, tarihi yapıların orijinal Osmanlı mimarisi esas alınarak restore edileceği şekilde planlanıyor.