Arabacı, yaz yağmurlarının yeterince yağmaması, kış yağmurlarının toprağı yeterince doyurmadığını dile getirerek, şunları söyledi:
“Ayçiçeğinde son durum şu an itibariyle bütün üreticilerin beklemediği şekilde gelişti. Ayçiçeğinin ekiminden sonra kış dönemlerinde yağışlar aldık ama toprağın doyuma ulaşabileceği yağışları almadık. Bugün buğdayın, ayçiçeğinin acil ihtiyacını karşılayacak kadar yağışlar aldık. Kış yağışlarımız kuvvetli olmadığı için yaz döneminde aşırı sıcaklık ve kuraklıktan dolayı da taban suyunun yeterli olmamasıyla birlikte ürünler strese girdi. Ürünün gelişimi açısından tam kafa yapma döneminde ayçiçeğini çok etkiledi. Hatta birçok tarlada kafa yapısı çok ufak oldu ya da tam çiçek açmak üzereyken yakıcı sıcaklarda kavruldu. Belirli alanlarda hiç biçilemeyecek araziler oldu. Bazı köylerimizde maalesef ki hiç hasat edilmeyecek ayçiçeklerimiz var. Geçtiğimiz yıllara göre verim kaybı düşecek. Üreticilerimizi gerçekten zor bir sene bekliyor. Hasat dönemimize çok az bir süre kaldı. İnşallah üreticilerimizin yaptığı masrafı alabileceği bir yıl olur ama bu yıl gerçekten zor bir yıl. O yüzden biz bakanlığımızdan bu konuyla ilgili ciddi bir destek bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl kuraklıkla alakalı Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne’de ton başına bin lira olan desteği bin 500 TL’ye çıkarmıştı. Geçen yıl verilen 500 lira desteği ton başına değil de dekar başına kuraklık desteği bekliyoruz. İnşallah bakanlığımız bununla ilgili bir çalışma yaparak desteklerse belki üreticilerimiz bir nebze rahat nefes alır. Şu anki tabloya baktığımızda verim ciddi anlamda düşük olacak ve hiç biçilmeyen arazilerimiz olacak. İnşallah bakanlığımız yeterli desteği verir.
Bu kurak ve zor yıllarda devletin üreticinin yanında olmasını beklediklerini, ton başına destek açıklanacaksa da en kötü 3 bin lira ve üzerinde olması gerektiğini söyleyen Arabacı “normal yıllarda ayçiçeği fiyatı belirlenirken bir parite vardır. Bu da buğday fiyatının iki katıdır. Bu yıl buğdayda geçtiğimiz yıllara göre açıklanan en kötü fiyat açıklandı. Bu kurak ve zor yılda devletimizin üreticilerimizin yanında olmasını ve üreticilerimize desteğini arttırmasını bekliyoruz. Bir bakanlığımızda pirimin en kötü ton başına olursa 3 bin lira ve üzeri olan bir rakam açıklamasını bekliyoruz.”
ÇÖMLEKKÖY BARAJININ BİR AN ÖNCE BİTİRİLMELİ
Nehirlerdeki kuraklıkla alakalı da Çömlekköy barajının bir an önce bitirilerek üreticilerin suyla buluşturulmasının önemli olduğunu değinen Ziraat Odası Başkanı Arabacı, şöyle dedi:
“Nehirlerdeki kuraklıklarla alakalı toplantılar yapıyoruz.Mevcut suyumuzdan kesinti yapıp en azından aşağıya kadar kademeli olarak indirip en azından üreticilerimizin maliyetini kurtaracağı bir yıl olması için emek veriliyor. Şu anki akan debiyle, mevcut suyla verim kaybı ve bir takım sıkıntılar olacaktır. Bunun tek çözümü Bulgaristan’dan bir miktar su salınması. Bununla ilgili tarım bakanlığımız, dışişleri bakanlığımız ve bürokratlarımız Bulgaristan’la temas içerisinde. Daha herhangi bir sonuç çıkmadı ama inşallah sonuç çıkar, çıkmadığı takdirde gerçekten işimiz bu şartlarda zor. Bu da bize Çömlekköy baraj projesinin hızlı bir şekilde bitirilip üreticilerimizin suyla buluşturulması gerektiğini gösteriyor. Bizim kendi kendimize yetebilmemiz için Çömlekköy barajını bitirerek üreticilerimizi suyla buluşturmalıyız. Bununla hem çeltik alanlarına su salabileceğiz hem de kuru tarım yapan alanların sulanabilir hale gelecek. Hem üreticilerimizi bir nebze olsun rahatlatacak hem de ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacak”.