Edirne Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Ali Şahin, “Bir durakta binip bir durak sonra inen yolcular çok fazla. Örneğin sabah erken saatlerde 16 kişi bir aracımıza biniyor, sadece 2 kişi ücret ödüyor. Bu arkadaşımız bu yüzden hattını satmak zorunda kalan arkadaşımız bile oldu” dedi. Şahin, ayrıca esnafın minibüs ücretlerine yüzde 35 oranında zam beklediğini de sözlerine ekledi
Edirne Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Ali Şahin, Mart ayı belediye meclisine gelen minibüs ve servis ücretlerine yönelik zam talebini değerlendirerek, girdi maliyetlerinin artmasıyla, esnafın da zam talep etmek zorunda kaldığını bildirdi.
Edirne Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Ali Şahin, yaptığı basın toplantısında, Mart meclisinde Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilen zam talebiyle ilgili değerlendirme yaptı. Şahin, Esnafın artan girdi maliyetlerine dikkat çekerek, devletin 65 yaş üstü için araç başına verdiği 3 bin 800 liralık desteğin de yetersiz olduğunu sözlerne ekledi.
Edirne Belediyesi’nden de Haziran ayından bu yana destek alamadıklarını dile getiren zam talebin ETUS ve servisçiler odasından geldiğini de sözlerine ekledi.
Şahin, “Halkımızdan bu işlere biraz da bizim tarafımızdan bakmalarını istiyoruz. Biz günde 8-10 bin kişiyi ücretsiz taşıyoruz. Merkezi hükümetten gelen destek de taşıdığımız yolcunun yaklaşık 10’da 1’i olarak ödeniyor. Daha önceki belediye başkanımız, devletin verdiğinin 3 katı olarak karar almıştı. Belediyenin bütçesinden dolayı 7-8 ay gibi bir süre bize desteklerini ödeyemedi. Yeni seçilen başkanımız peyderpey ödedi, bayağı bir borç vardı, azalttı. Ona da bu konuyla ilgili teşekkür ediyorum ama kendisi seçildikten sonra mevcut borçları ödemek için ‘Ben size tekrar destek olamam. Bana biraz süre tanıyın’ şeklinde bir açıklama yaptı. Biz de ‘Tamam ama biz de çok mağduruz’ dedik. Daha sonra biz dilekçemizi verdik. AK Parti il ve ilçe başkanımız ile de bu konuyla ilgili görüştüm. Onlar da mecliste esnafın alacaklarının ödenmesi, bundan sonra belediyenin destek olmasını önerdiler. Onlara da teşekkür ediyorum. Ama sadece belediyenin değil, hükümetin de bu esnafa desteğini artırması gerektiğini ilettik. Onlar da Ankara ile görüşeceklerini, alınan rakamların çok gülünç olduğunu onlar da biliyorlar” dedi.
“BEKLENTİMİZ YÜZDE 20-25 ARASINDA ZAM”
Belediye meclisinden, hem esnafı hem de vatandaşı üzmeyecek bir zam beklediklerini ifade eden Şahin, “Biz hem desteğin, hem de zam talebimizin tüm siyasi partilerle ortak karar verilip, hem vatandaşı üzmeyecek, hem de esnafa biraz olsun soluk aldıracak şekilde uygun bir zam olmasını düşünüyoruz. Nasıl ki destek oy birliğiyle çıktıysa, zammın da oy birliğiyle çıkacağına inanıyoruz. Komisyonlara girdilerimizle ilgili bilgiler vereceğiz. Önümüzdeki mecliste esnaf ve vatandaşlar için hayırlı sonuçlar alırız diye düşünüyorum. Biz zam oranı belirtmiyoruz. TÜİK verilerine göre oluyor ama orada yüzde 30-40 gibi rakamlar yüksek olabilir. Esnafın beklentisi yüzde 20-25 arasında” diye konuştu.
65 YAŞ ÜSTÜNE ARAÇ BAŞINA 3 BİN 800 LİRA ALINIYOR
Şahin, “Devletten araç başına ayda 2 bin 700 lira alıyorduk, yeni zamla beraber 3 bin 800 lira oldu. Belediyeden Haziran ayından bu yana bir destek yok. Geriye dönük de bunların ödenmesiyle ilgili bir talebimiz oldu. İnşallah komisyonda gündeme gelecek. Toplu ulaşım desteklenmediği sürece, yapılacak bir iş olmaktan çıktı. Vatandaş yeni araç istiyor, haklılar ama bir araç 10 milyon lira olmuş. Bizim en çok kredi aldığımız yer, Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi. Orada da geçtiğimiz gün daha yeni 650 bin liradan 1 milyon liraya çıktı kredi limitleri. Daha önceden oradan kredi çektiğimizde yeni sıfır araç alabiliyorduk ama şimdi çektiğimiz parayla ancak aracın bakımını yaptırabiliyoruz. Çektiğimiz krediler sadece amortisman giderlerini karşılamaya başladı. Ama devlet ÖTV ve KDV’de kolaylık sağlarsa, biz de araçlarımızı değiştirmek isteriz, neden istemeyelim ki?” dedi.
Ali Şahin, 65 yaş üstü ücretsiz taşımacılığın esnafın en büyük sorunlarından biri haline geldiğini de ifade ederek, “65 yaş grubu yolcuları taşımama gibi bir talebimiz yok ancak bu işin yükü tamamen bizim üzerimizde. Devlet desteği yetersiz. 65 yaş üstü yolcular için en azından günlük iki biniş hakkı verilmeliydi. Maalesef bu sistem suistimal ediliyor. Bir durakta binip bir durak sonra inen yolcular çok fazla. Öyle ki bazı araçlarda örneğin sabah erken saatlerde 16 kişi biniyor, sadece 2 kişi ücret ödüyor. Bu yüzden hattını satmak zorunda kalan arkadaşımız bile oldu” şeklinde konuştu.